کامران تفتی متولد 19 فروردین 1358 فارغ التحصیل بازیگری که از کودکی تئاتر را در کنار پدرش آغاز کرد و تا زمان ورود به دانشگاه در کنار تحصیل مشغول به تجربه اندوزی در صحنهها بود. و در زمان دانشجویی با کارهای دانشجویی وارد فضای حرفه ای تئاتر کشور شد و با استادانی چون حمید امجد، محمد رضایی راد، محمد چرمشیر، بهزاد فراهانی، قطب الدین صادقی و منیژه محمدی و …. تئاترهایی را به روی صحنه برد، اولین کار تلویزیونی او در سریال ولایت عشق به کارگردانی مهدی فخیم زاده بود و از آن پس سریالهای خواب و بیدار، حس سوم، بی صدا فریاد کن را هم با او کار کرد.با کامران تفتی به گفت و گو نشستیم که متن این مصاحبه در ادامه از نظر میگذرد.
*خودتان را معرفی کنید
کامران تفتی هستم متولد 19 فروردین 1358 در تهران به دنیا آمدهام.
* اگر بازیگر نبودید دوست داشتید چه کاره می شدید؟
هیچ.چون از کودکی وارد بازیگری شده بودم .آن هم نه به معنای شوخی.7 ساله بودم که اولین تئاترم را بازی کردم البته درسم هم خیلی خوب بود ولی چون بازیگری را دوست داشتم رشته هنر را انتخاب کردم و کنکور هنر دادم .به همین خاطر فکر کنم اگر قرار بود بازیگر نشوم اصلا نبودم!
* دوست دارید با چه کارگردانی کار کنید که تا به حال کار نکرده اید؟
با همه کارگردانها! من بازیگر هستم و برایم بازیگری مهم است، ماهیت بازیگری برایم از اسم آدمها مهمتر است به همین خاطر هر فیلمسازی که اندیشه ای دارد و میتوانم به عنوان ویترین فوق العاده و ابزار اندیشه او و شیوه گفتوگو او با مردم جامعه میتوانم کمکش کنم.
* دوست داشتید چه نقشی را بازی کنید که بازی نکرده اید؟
من نقش زیاد بازی کردم! همه نقشهای را دوست دارم .البته خیلی از نقشها را بازی نکردم.
*آیا بوده بعد از سالها از نحوه بازی در فیلمی خجالت بکشید؟
نه هیچوقت. من تمام تلاشم را کردم که حرفهام را تخصصی جلو ببرم، طبیعتا دچار ضعف است ولی اینکه خجالت بکشم خیر، چون همیشه با عشق و قلب و خونم بازی کردم.
* در بازیگری الگوی خاصی داشتید؟
بله. زندگینامه و نحوه بازی آل پاچینو همیشه برای من مثال زدنی است، در ایران هم بهروز وثوقی و خسرو شکیبایی الگوهای من بودند.
*فکر میکنید رابطه مردم با سینما بهتر است یا تلویزیون؟
رابطه مردم با چیزی که شایسته آنها باشد بهتر است، حالا اگر میبینید رابطه مردم با سینما کم شده است حتما سینما شایسته مردم نبوده است، اگر در تلویزیون کمی بین مردم و تلویزیون فاصله افتاده باشد حتما چیزی که ساخته میشود شایسته و بایسته مردم نیست. به نظر من مردم خیلی هوشمندانه انتخاب میکنند، دلیل استقبال و طرد کردن فقط این است که آنها تشخیص میدهندخوراک فرهنگی شان شایستگی لازم را ندارد یا خیر.
* به نظر شما دستمزد بازیگران منصفانه است؟
نه خیلی کم است!
* برخیها درباره دستمزد بازیگران جدید اعتراض دارند، این اعتراضها چقدر بجاست؟
خیلی از این حرفها، حرفهای پشت پرده است. بیشتر فضای فکری اینطور است که نمیدانند این طرف چه خبر است، در محیط بیزنس و اقتصادی سینما نیستند و از بیرون حرف میزنند. بازیگر جدید و قدیم ندارد، باید اول این حرفه و هنر را تخصصی کنیم .بعد که تخصصی شدیم آنوقت تخصصی برخورد میکنیم و در آنصورت هیچ بازیگری نه پول اضافه میگیرد و نه از ارزشش کم میشود. به نظر من اگر هر کسی در یک محیط تخصصی جای خودش باشد دیگر این مسائل اتفاق نمیافتد.
* آیا پول بازیگران از پارو بالا میرود؟
نه! از جیبشان هم بیرون نمیآید، چه برسد به پارو!
* بازیگران ما چقدر به مبانی نظری بازیگری تسلط دارند؟
متاسفانه درصد خیلی کمی .به نظر من تحصیلات آکادمیک باید در کنار تجربههای عملی و بودن در اتمسفر و فضای سینمایی باشد. این تجربه برای تحصیلات دانشگاهی و آکادمیک مکملی درستی است .هر دو این موارد باید در یک بازیگر باشد.یعنی شما اگر بازیگر باسوادی هم باشید بالاخره یک جا کم میآورید.
* برخی عنوان میکنند که مانکنهای خوشچهره جای بازیگران واقعی را گرفتهاند نظر شما چیست؟
هر چیزی به جای خودش! چون ما سینمای چندگانه نداریم متاسفانه این اتفاق در حال رخ دادن است. اما به هر حال سینما به قدری بزرگ است که کسی جای فرد دیگری را نگیرد. هرچند با این موضوع هم باید تخصصی برخورد شود.
* رابطه چهره با سینما چیست؟
سینما به چهره احتیاج دارد، چهره باسواد، چهره ماندگار، ولی چهرهای که با قلب مردم سر و کار دارد خیلی کم پیدا میشود. کاش چهرههای ما چهره هایی باشند که برای ساخت آن تلاش کنیم، نه چهرههای ساخته شدهای که برای تخریب آن تلاش کنیم.
* آیا بازیگران با رسیدن به دوره پیری تمام میشوند؟
بستگی دارد! عزت الله انتظامی، جمشید مشایخی و خیلی از مو سپیدهای دیگر تمام نشدهاند. اگر عمری را با عزت سپری کرده باشید پیری فضای بازیگری را پاک نمیکند.
* فیلمفارسی چیست؟
من اصولا آدم قضاوت کردن و ارزش گذاری نیستم ولی بخشی از تاریخ معاصر سینمای من است و من تمام فیلمهایش را دیدم حتی لحظات درخشانی در آن سراغ دارم طبیعتا ضعفها و اشکالاتی هم در آن وجود دارد. امیدوارم اگر قرار است در این دوره و زمانه در سینما به پسرفت ادامه بدهیم حداقل
شبیه سینمایی بشویم به نام سینمای فارسی که شاید بتوانیم در آن لحظات شادی به اسم خودمان خلق کنیم. این که قرار باشد بین کلیشه و مدرنیسم و سنت دست و پا بزنیم و به یک جایگاه درست در سینما نرسیم به نظرم خیلی بدتر از سینمای فارسی است.
* چقدر به سالمندان هم صنف خود سر میزنید؟
خیلی زیاد. هر کس یک روز زودتر از من در این حرفه باشد احترامش به روی چشمهای من است و تا آنجایی که بتوانم سعی میکنم در محیط خانواده سینما یک بچه ته تغاری باشم که خیلی کلاس نمیگذارد!
* چرا خانه همه بازیگران در شمال شهر است، در صورتی که عمده علاقمندان به سینما در جنوب شهر هستند؟
اغلب اینطور نیستند، من خودم سالها در شرق تهران، جنوب تهران بودم، الان هم در غرب تهران هستم و به نظرم اینها بیشتر حاشیه است.
* چرا زندگی شخصی تعداد قابل توجهی از بازیگران دچار مشکل میشود؟
بخاطر اینکه فرهنگ درست عمل کردن نیست غلط هم زیاد اتفاق میافتد.
*دوست داشتید در هالیوود بازی میکردید؟
حتما بازی میکنم!
* چرا در بین مردم این اعتقاد وجود دارد که بازیگران تقیدات مذهبی و اخلاقی ندارند؟
کاملا مخالفم. اغلب بازیگران تقیدات مذهبی و اخلاقی و پایبند بودن به سنت بسیار بسیار برایشان مهم است و شیوه آنها متفاوت است، اعتقادشان تظاهر نیست و خیلی از آن نمیگویند. آدمها را نمیشود قضاوت کرد، بهتر است این کار نکنیم.
* اگر روزی علیه ایران جنگ شود، شما برای دفاع شرکت میکنید؟
بله.
* چرا فیلمهای ژانر دفاع مقدس موردتوجه مردم قرار میگیرد؟
چون مفهوم کلی ایثار در آن وجود دارد و ما کمی بیشتر هزینه میکنیم و این هزینه کردن مردم را به دیدن وادار میکند، و وقتی با لایه های پنهان فیلم، حس و حالها و عشق فیلم که اینگونه روایت میشود و به هر حال بخشی از تاریخ معاصر مردمی است که سعی میکنند با آن ارتباط برقرار کنند، به همین خاطر بیشتر استقبال میکنند و من آرزو میکنم فردی مثل ابراهیم حاتمی کیا از این سینما فاصله نگیرد مثل زنده یاد رسول ملاقلی پور که رفت و ما قدرش را ندانستیم و رفت…
* برخی میگویند الفاظ رکیک و خنداندن به هر قیمتی در سینما و البته تلویزیون زیاد شده است، نظر شما چیست؟
هر چیزی در تعادلش اتفاق میافتد، اگر قرار باشد تعادل وجود نداشته باشد چه در سینما چه در تلویزیون اگر از هر طرف بام بیفتیم.
* چرا هنرپیشههای هالیوود همه جا مثل سومالی در سیاستهای خارجی شرکت دارند ولی هنرپیشه های ما نیستند؟
چون ما کشور سیاست زدهای هستیم و متاسفانه همه چیز را با هم اشتباه میگیریم.
* چقدر از اجناسی که مصرف میکنید ایرانی است؟
سئوال سختی است! تا جایی که راه داشته باشد سعی میکنم اجناس ایرانی مصرف کنم.
* بحث فساد در سینما موضوعی است که بازیگران زیادی درباره آن صحبت کردهاند مثل امین تارخ که گفتند برخی دختران برای ورود به سینما خودشان را عرضه میکنند این موضوع چقدر صحت دارد؟
به نظر من سینمایی که قرار شد با عرضه و خود فروشی بدست بیاید، نامش سینما نیست، آدمهای دیگر هم این اتفاق مورد پسندشان نیست. از این دست موارد سینمای ما را کوچک میکند.
* اگر یک میلیارد پول داشتید با آن چه میکردید؟
چون الان خانه ندارم سعی میکردم خانه بخرم!
* آخرین کتابی که خواندید؟
قهرمان
* آرزوی شما چیست؟
سلامتی و سربلندی و آرامش را برای مردم کشورم آرزو میکنم.
* عزت الله انتظامی
آقای همیشه بازیگر
* علی نصیریان
سلطان بی چون و چرای تئاتر
* محمد علی کشاورز
اسطوره نقش های بی تکرار
* نیوشا ضیغمی
همکار خوبم
*شهرت
شیرینترین آفت حرفهام
* سینمای ایرانی
با آرزوی جهانی شدن
* شریفینیا
همکار پرکار من
* هالیوود
خیلی دست نیافتنی نیست
* دفاع مقدس
امیدوارم یک فیلم سینمایی در این ژانر کار کنم
* بهترین فیلمی که دیدهاید
خیلی نامردید! فیلم خوب زیاد دیدم
* بدترین فیلمی که دیدهاید
سیصد
* آنجلینا جولی
بازیگر بسیار خوبی است
* بدترین حادثهای که برایتان اتفاق افتاده است
تصادف در سال 78
* جایی که به شعورتان توهین شده است
خداروشکر توهین نشده است.
* بدتربن صحنهای از فیلمی که دیدید
در یک فیلم کرهای آقایی یک هشت پای زنده را خورد!
* در کدام فیلم دوست داشتید بازی کنید
پدرخوانده 2، نقش آلپاچینو!
* تا بحال حسودی کردید؟
بله!
* مهمترین اتفاق جهان
نابودی زمین
* مهمترین اتفاق ایران طی سالهای اخیر
گرفتن اسکار اصغر فرهادی
* تهاجم فرهنگی
به من خیلی تهاجم نمیشود.
* صلح
آخ! عجب چیز کم یاب و نایابی است.
* هیروشیما و ناکازاکی
هروقت اسم هیروشیما را میشنوم یاد بمب میافتم، دوست دارم ناکازاکی را به داداش کایکو و دستمال قدرت ربط بدهم!
برچسبها: کامران تفتی